Asus 'nieuwe tablet met de grootte van een iPad Mini biedt niet alleen goede functies, waaronder WWAN-modem en stereo speakers, maar het is ook relatief betaalbaar. Heeft de duurdere concurrentie een probleem?
Ons testmodel heeft een vrij eenvoudig zwart uiterlijk en is uitgerust met een high-resolution 7.9-inch IPS-scherm, een Snapdragon SoC 650, evenals een gezonde 4 GB RAM-geheugen. Gegevens kunnen worden opgeslagen op de 32 GB interne opslag. Over het algemeen, de specs zijn vergelijkbaar met de ZenPad S 8.0, die een goede score van 86% in onze review over een jaar geleden kreeg. Het belangrijkste verschil is de SoC, de verminderde opslagcapaciteit en het besturingssysteem van het nieuwe model: Asus schepen ZenPad 3 8.0 met Android Marshmallow, terwijl de voorganger gebruikte Android Lollipop. Onze SKU is ook uitgerust met een WWAN-modem.

Tot nu toe, de ZenPad 3 8.0 is alleen beschikbaar in de kleinere configuratie met 2 GB RAM en 16 GB intern geheugen. Hij is te koop voor 279 euro (~ $ 306) en is dus minder duur dan veel concurrenten, waaronder Apple's iPad Mini 4 of Samsung Galaxy Tab 8.0 S2 . Nog meer betaalbaar zijn de Huawei MediaPad M2 en de Xiaomi MiPad 2 - maar alleen de versie zonder LTE-functionaliteit. Het gloednieuwe Huawei MediaPad M3 met LTE modem aan de andere kant is ongeveer 100 euro (~ $ 109) duurder.
Asus verkoopt alleen een zwarte versie van de ZenPad 3 8.0. Terwijl de voorzijde geheel bedekt met glas uitzondering van de twee luidsprekers openingen, is er slechts een kunststof met lederlook aan de achterkant. Het frame zou worden gemaakt van aluminium, zoals de fabrikant, maar subjectief, voelt ook als plastic. De materialen van Asus niet echt laat een hoogwaardige indruk, maar de bouwkwaliteit is zeer goed.Accu Compaq Presario CQ71 .

205 x 136 x 7,6 mm, de afmetingen van het testmodel zijn iets groter in vergelijking met de ZenPad S 8,0 of iPad Mini 4 , maar gemiddeld voor deze klasse. De tablet helaas wiebelt een beetje op een vlakke ondergrond, ook al is de camera lens alleen steekt iets. Een mooi aspect is dat ons testmodel is 10 gram lichter dan de geadverteerde 320 gram.

Vergelijkbaar met de voorloper , de stabiliteit van de ZenPad is helaas niet erg goed: Zelfs kleine verdraaiing pogingen resulteren in luide gekraak geluid van het chassis, en beide druk van de voorste en achterste produceert snel rimpels op het scherm. Er zijn geen onderhoud toegangen behalve voor de kaart-afdekking aan de rechterzijde van de behuizing, zodat het niet mogelijk is de batterij te vervangen zonder verdere demontage.
Er zijn geen significante wijzigingen ten opzichte van de vorige ZenPad S 8,0 in termen van functies. De tablet heeft nog steeds een 3,5 mm headset aansluiting en een USB type C connector met ondersteuning voor OTG. Het is helaas slechts een USB 2.0-poort, zodat de overdracht van onze test video van de pc naar de tablet was vrij traag bij 23 MB / s gemiddeld. De andere richting is veel sneller bij 28 MB / s, ofwel. De USB-poort kan niet videosignalen, maar de draadloze standaard Miracast wordt ondersteund. Toch is dit niet een volledige vervanging, omdat we vaak gemerkt dat beeld en geluid problemen in combinatie met een Amazon Fire TV stick, zelfs op een kleine afstand. Draadloze data transfers zijn ook mogelijk via Bluetooth 4.0, maar je hoeft niet een NFC-module of een vingerafdruk-scanner te krijgen.

Af fabriek kunt u rond 22,6 GB gebruiken voor uw eigen bestanden, die via een microSD-kaart kan worden uitgebreid met maximaal 128 GB. De laatste kan alleen worden geformatteerd als draagbare opslag en App2SD niet wordt ondersteund, zodat toepassingen niet kunnen worden overgedragen naar de externe opslag.
Terwijl het vorige model ZenPad S 8.0 werd geleverd met Android Lollipop, de ZenPad 3 8.0 krijgt nu de meer moderne Android 6.0.1. Er zijn echter geen regelmatige beveiligingsupdates: The Security Patch Level van ons model was nog 1 juni 2016.Accu HP Pavilion dv6 .

Asus installeert een eigen user interface ZenUI 3.0, waarin het besturingssysteem vrij ingrijpend wordt gewijzigd en voegt nieuwe functies. Naast de vele visuele aanpassingen, krijg je ook een "Simple" en een "Kids" modus, die de functionaliteit navenant zal beperken. Verschillende gebaren, zoals de lancering van apps via swipe gebaren op de gedeactiveerde scherm kan ook worden geactiveerd. We hebben een aantal bugs tegenkomen tijdens het testen, dus er is nog ruimte voor optimalisaties: Lancering van de camera app via gebaar vaak resulteerde in een crash van de app, die de camera functionaliteit gedood totdat het systeem opnieuw is opgestart.

De app instellingen produceerde ook herhaalbaar foutmeldingen tijdens het sluiten als het item "Storage" werd gebruikt. De weergave-instellingen "Bond zonder Blur" was standaard actief, maar resulteerde in een zeer korrelige presentatie van onze steekproef video Big Buck Bunny. Al deze problemen en andere kleine ongemakken leiden tot een enigszins onafgewerkte indruk ZenUI voor Android 6.0.1, hoewel fans van aanpasbaarheid opties nog moeten tevreden dankzij talrijke opties.

De app lade is al goed gevuld met 42 apps af fabriek, waaronder drie apps van Facebook (Facebook, Messenger, Instagram) evenals de Puffin webbrowser. Alleen deze laatste, de MyASUS app en de WebStorage app kan volledig worden verwijderd indien nodig.
De WWAN-modem van de Asus ZenPad 3 8.0 ondersteunt alle gangbare LTE bands en de Snapdragon SoC 650 ondersteunt overdrachtsnelheden tot 300 Mbps voor downloads en 100 Mbps voor uploads, hoewel Asus heeft geen specifieke waarden te geven. 3G netwerken kunnen eveneens worden gebruikt, maar de tablet ondersteunt 2G netwerk - dit kan een probleem voor gebruikers in landelijke gebieden zonder LTE dekking.

Draadloze ondersteuning omvat de snelle ac standaard, zodat de tablet werkt met 2.4 als 5 GHz-netwerken. Onze gestandaardiseerde WLAN test bepaalt 326 Mbps te ontvangen en 264 Mbps te sturen voor de ZenPad, die op gelijke voet met vele andere mobiele high-end apparaten. Het kan geen gelijke tred met de huidige leider Apple iPhone 7 wel. We hebben net als de prestaties in de praktijk dankzij de behoorlijk aanbod.
De tablet vindt snel satellieten zowel binnen als buiten en de nauwkeurigheid tot 3 meter. Echter, onze fietstocht blijkt dat de opgenomen track op de ZenPad is niet zo nauwkeurig als de GPS computer Garmin Edge 500. We kunnen snelkoppelingen zien in de omgeving van het keerpunt en de overtocht in het bijzonder. Toch is de algemene afwijking is slechts ongeveer 1,6%, zodat het testmodel moet goed geschikt voor navigatie doeleinden.Accu HP Pavilion dv6500 .
De draadloze modem van de ZenPad 3 8.0 maakt het mogelijk dataverbindingen en je kunt ook bellen. Net als bij een gewone smartphone, kunt u gewoon houd de tablet tegen het oor en de laagste volume-instelling is al voldoende voor het horen in een rustige omgeving. Hogere volumes zal vrijwel zijn pijnlijk luid bij de nabijheid. Sounds zal ook merkbaar vervormen, zodat de stem van de gesprekspartner is niet erg natuurlijk. Onze stem anderzijds wordt duidelijk vastgelegd, die een goede microfoon prestatie geeft.